Zeecontainers als fundament voor luxe en goedkoop wonen? Oscar van Sesamstraat was ons voor!

Containerwoningen: De oplossing voor luxe wonen voor een prikkie in tijden waarin elke cent tien maal wordt omgedraaid. Het is zeker geen nieuw idee, maar goedkoop is het wel. Goedkoper dan het kopen van een bestaande woning, die vervolgens nog naar wens verbouwd of (op minder rigoureuze wijze) aangepast dient te worden. Mensen die in Nederland op zoek zijn naar een geschikte koopwoning, zullen niet zomaar de eerste beschikbare woning kiezen als permanent onderkomen. Potentiële woningen dienen aan eisen te voldoen. Eisen die in het brein van een potentiële koper ontstaan. Een tuin op het zuiden, een grote tuin zodat men zowel binnen- als buitenshuis goed kan verblijven of juist een kleine onderhoudsvriendelijke tuin. Andere personen zoeken juist weer een appartement, omdat ze een huis met een tuin zat zijn. Nou is er voor al deze potentiële kopers een oplossing. Deze oplossing kan eveneens zeer interessant zijn voor personen die eigenlijk overwegen te gaan huren. Welke oplossing? Containerwoningen!

Een containerwoning? Wat is dat?
Het begrip containerwoning roept hoogstwaarschijnlijk niet direct positieve gedachten op. Wellicht komt er zelfs wat jeugdsentiment bovendrijven bij de gedachte aan het bewonen van een container. Oscar uit Sesamstraat weet er alles van. Ervan uitgaande dat de container van onze groene Sesamstraatvriend niet over uitzinnige luxe beschikt, wordt met het begrip containerwoning niet het onderkomen van Oscar bedoeld.

Containerwoning?

Maar wat een containerwoning dan wel is? Ik ga proberen dit aan de hand van tekst en beeld uit te leggen. Een containerwoning is een gehele woning, een bijgebouw of een aanbouw met één of meerdere zeecontainers als fundament. Voor de mensen die nog steeds niet weten waar het over gaat: “Zeecontainers zijn gemaakt om goederen te verschepen en de sterke en robuuste constructie ervan kan alle weersomstandigheden aan. Voor zeeschepen hebben deze containers de juiste vorm. Ze zijn goed op te stapelen, waardoor de ruimte op zo’n zeeschip optimaal kan worden benut”. Op een schip kunnen stapelconstructies ontstaan van vier of vijf verdiepingen hoog, dus waarom zou dit op het vasteland niet kunnen? Vijf verdiepingen is misschien wel iets teveel van het goede, maar een containerhuis kan op tal van manieren vormgegeven worden:

Containerwoningen

Een containerwoning? Wat kost dat?
Hoe vreemd het ook mag klinken, wonen in een container wordt langzamerhand steeds populairder. Internationaal gezien is deze vorm van architectuur al enige tijd een trend, maar ook in Nederland zijn onderhand enkele voorbeelden van containerwoningen te vinden. In Nederland zijn enkele zeecontainers opgestapeld en verbouwd, waarna ze vormgegeven zijn als appartementencomplex voor studenten. Studenten blijken zeker niet ontevreden te zijn over deze vorm van wonen. Deze vorm van wonen is natuurlijk niet alleen bedoeld voor studenten. Ben je op zoek naar een koopwoning, ben je bereid om concessies te doen en beschik je over een dosis lef en creativiteit? Er zijn verscheidene organisaties die je graag helpen bij de bouw van een containerwoning. Deze vorm wordt niet vaak geopperd, maar het kan financieel gezien zeker de moeite waard zijn. Het bedrijf Tempohousing uit Amsterdam levert bewoonbare containers van dertig vierkante meter voor €20.000,-. De Nederlandse organisatie Fock Design kan bijvoorbeeld al vanaf €7.500 een kantoor in de tuin maken. Op de Belgische woonwebsite van Habitos worden echter nog lagere prijzen weergegeven. Een zeecontainer van 30m² (12 meter lang) kost volgens de auteur van dit artikel circa €1.500,-. Dit zou betekenen dat een woonruimte van 150m² slechts 7.500 euro moet opleveren. Hiermee ben je er uiteraard nog niet. Kraankosten voor het stapelen en afwerkingskosten voor het bewoonbaar maken van containers komen hier nog bovenop. Hierbij is de prijs van de afwerking zo hoog als de wens van de inrichting. Uiteindelijk bepaalt de gewenste luxe dus de prijs van het eindresultaat. Containers zijn zelfdragend, waardoor een betonnen plaat of een paalfundering zal volstaan voor het dragen van de gehele woning. Het stapelen van containers is zoals eerder gezegd mogelijk, wat betekent dat een containerwoning meerdere verdiepingen kan hebben:

Containerwoningen
Kijk hier voor grotere afbeeldingen

Voor de afwerking zal uiteraard gelet moeten worden op de omgeving. Een te bouwen woning moet wel passen in de woonomgeving. Als men zich daar goed aan houdt, is de afwerking van de containerwoning natuurlijk compleet naar eigen wens mogelijk. Hierbij kunnen containers bijvoorbeeld afgewerkt worden met een hellend dak of een gewoon plat dak. De keuze is reuze, wat dat betreft. Er kan gekozen worden voor een typische containerlook als uiterlijk, maar de buitengevel kan ook met materiaal naar keuze naar eigen wens worden gecreëerd.  Isolatie en ventilatie zijn van groot belang bij de bouw van een containerwoning. Isolatie kan aan de binnenzijde, maar om leefruimte te besparen, kan dit ook aan de buitenzijde geplaatst worden. De metalen container is nagenoeg luchtdicht, waardoor een goede ventilatie gewenst is.

Het voordeel van containers is dat ze oersterk zijn. Daarnaast zijn ze makkelijk te transporteren, goed stapelbaar en bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Het kan maar zo zijn dat de wooncontainer uitgroeit tot een heuse concurrent voor traditionele bouwmethoden en pregefabriceerde woningen (Prefab). Door het recyclen van containers worden wooncontainers tevens beschouwd als een vorm van duurzaam wonen.

Containerwoningen

Een containerwoning? Mag dat van de gemeente?
Bouwwerken mogen geen gevaar opleveren voor de gezondheid en de veiligheid van zowel bewoners als gebruikers. Heel logisch natuurlijk. Daarnaast moeten bouwwerken passen in de omgeving, wat ook vrij begrijpelijk is. Er gelden regels voor het bouwen, slopen en het verbouwen van woningen en overige gebouwen, waarbij meestal een omgevingsvergunning nodig is. In enkele gevallen kan vergunningvrij gebouwd worden. Ben je nieuwsgierig geworden wat containerwoningen betreft? Op de website www.omgevingsloket.nl kan een vergunning ook aangevraagd worden. De procedure duurt na een aanvraag minimaal acht weken. Bij een complex bouwplan kan de gemeente deze termijn met zes weken verlengen, maar in sommige gevallen is een vergunning niet nodig. Op de eerder genoemde website van het Omgevingsloket kan een vergunningcheck gedaan worden voor de bouwgrond die je voor ogen hebt. Een containerwoning kan zomaar je droomwoning worden. Oscar heeft de vergunningcheck in ieder geval goed doorstaan. Aan de Sesamstraat is het bouwen van een containerwoning in ieder geval toegestaan.

Groen = duurzaam. Oscar = Groen. Oscar woont in een container. Duurzaam wonen in een container verdient eigenlijk ook een Oscar.

And the Oscar goes to.. Sesamstraat!

Ik groet jullie allen, met de hartelijke groeten van onze Sesamstraatmaat!

3 reacties op ‘Zeecontainers als fundament voor luxe en goedkoop wonen? Oscar van Sesamstraat was ons voor!

  1. De trend van containers als basis voor een huis komt ook steeds meer in Nederland van de grond. Nederlandse regels zijn wel een uitdaging, vooral de minimale plafondhoogte, maar je kunt met containers heel snel een huis bouwen. Op http://www.boxedhomes.com staan meerdere voorbeelden en wij hebben een 4-tal ontwerpen gemaakt voor grote, maar zeer betaalbare huizen. Huizen van 160m2 tot 275m2.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie